Biografie

Rens werkte enige jaren als fysiotherapeut en was in zijn vrije tijd schrijver, regisseur en acteur bij diverse theatergezelschappen. In 1978 besloot hij professioneel theaterartiest te worden en richtte hij het theatergezelschap Kaktus op. Met dit gezelschap trad hij voor zowel volwassenen als kinderen op.

 

In 1983 speelde hij de hoofdrol in de film Brandende liefde, naar het boek van Jan Wolkers. De stem van Rens werd hierbij ingesproken door Kees Prins.

 

In die tijd trad Rens ook wekelijks op als Meneer Kaktus in het televisieprogramma Tineke van Tineke de Nooij. De rol was gericht op jonge kinderen en had een vaste opbouw. Andere personages waren Mevrouw Stemband (Annemieke Hoogendijk) en Kweetniet (achtereenvolgens Tony Maples, Larry Jackson, Joost Hes en Hans van der Laarse).

 

Zijn populariteit als Meneer Kaktus zorgde ervoor dat hij aandacht kon vestigen op zijn tientjesactie, waarmee hij zijn speelfilm Maria wilde financieren. In 1986 kwam de film uit in de bioscoop. De recensies waren vrijwel unaniem vernietigend en de film flopte.

 

Zijn gedeelte in de show Tineke was echter dusdanig populair geworden dat hem werd aangeboden De Grote Meneer Kaktus Show, te gaan maken. Deze werd uitgezonden als zelfstandig televisieprogramma van 1986 tot 1993.

 

In 1987 werd Rens door de VARA gecontracteerd om de in 1986 overleden showmaster Willem Ruis op te volgen als presentator van de grote spelshows. In 1987 presenteerde hij de spelshow Labyrinth en vanaf 1988 Doet-ie 't of doet-ie 't niet. Met dit laatste programma won Rens in 1989 de Gouden Televizier-Ring. Toen Labyrinth stopte, werd Rens presentator van 5 tegen 5. Vanaf 1991 presenteerde hij de televisieshow Geef Nooit Op.

 

Rens stapte in 1993 over van de VARA naar RTL 4 en presenteerde vervolgens programma's als U bent aan de beurt, Fris & Chips, TVmail en Peter Jan Rens Late Night. Geef Nooit Op verhuisde met hem mee. In 1998 was Rens formeel niet meer onder contract bij RTL 4 en hij onderhandelde met SBS6, maar omdat Endemol niet zo snel een nieuwe presentator kon vinden voor Woordwinner nam Rens de presentatie op zich en keerde terug bij RTL 4, in 2002 zou hij alsnog overstappen naar SBS6.

 

Verder had Peter Jan een proefaflevering opgenomen van Jij bent aan de beurt, dit was een kinderversie van U bent aan de beurt die hij samen met Anna Witzel presenteerde. het publiek bestond uit kinderen maar de formule sloeg bij hen niet aan en de 7 geplande afleveringen werden geschrapt. Toen Peter Jan de presentatie van Telekids overnam van Carlo Boszhard en Irene Moors, werd De Grote Meneer Kaktus Show een onderdeel van dat programma. De formule bleek echter niet meer aan te slaan en verdween al snel van de buis. In 2001 presenteerde hij zijn laatste kinderprogramma; Het Feest van Sinterklaas met bijhorende promotiefilmpjes voor kinderzender Fox Kids.

 

In samenwerking met de Zorgloterij presenteerde Rens vanaf februari 2002 de documentaire Lang leve de zorg bestaande uit twee delen en een serie van dertien spelprogramma's, onder de titel De Goed Geld Show voor SBS6. Van 1994 tot in 2003 speelde Rens in de reclamefilmpjes van snoepfabrikant Haribo.

 

Na zijn televisieloopbaan richtte Rens het bedrijf Mega Entertainment Group Asia op, waarmee hij televisieprogramma's produceerde in onder andere India, Thailand en China. In 2006 begon hij met een partner de productiemaatschappij Bangkok Talk, die talkshows met Thai en westerlingen als gast maakte voor de Thaise televisie.

            

 

Peter Jan Rens, Wikipedia, 13 december 2020